Una activitat física orientada i controlada és garantía d’un desenvolupament de l’embaràs i del part satisfactori.

Alt festius_nadal

Són nou mesos d’espera mentre el cos pateix grans canvis i el menor moviment acaba requerint un esforç màxim. Tot i que no ho sembli l’exercici resulta més necessari que mai durant el període de gestació, ja que ajuda a eliminar líquids i a prepara els músculs pel part. Segons van avançant els mesos de gestació, va augmentant l’estat de sobrecàrrega en els diferents òrgans i sistemes de la dona. La natació és, sense dubte, la millor opció: La posició variant del cos permet flotar millor i facilita l’exercici en general. El medi aquàtic no implica sobrecàrrega. El fet de flotar millor permet realitzar moviments sense carregar ni l’esquena ni els genolls. Com per art de màgia, quan entres a l’aigua, deixes de sentir el pes de la panxa. I sobretot, la natació permet mobilitzar segments corporals que fora del medi líquid seria impossible en aquesta etapa.

AVANTATGES DE L’EXERCICI REGULAR

Un embaràs més còmode. Manteniment d’un bon estat cardiovascular i respiratori. Possible prevenció de varius. Millora la mobilitat de grans grups musculars. Millora la circulació. Augment del control postural, facilitant la descàrrega de les zones que en condicions terrestres són sobrecarregades. Situació emotiva més positiva i major sensació de benestar. Millora de l’oxigenació de la mare i del fetus durant tot l’embaràs i el part. Recuperació més fàcil i ràpida del pes i de l’estat físic anterior a l’embaràs.

Es recomana iniciar l’exercici a partir dels tres mesos, evitant així fer-ho en el període de major risc de pèrdua. En aquest curset no volem perfeccionar els estils de la natació, sinó adaptar-los a l’embarassada i a la sobrecàrrega que ha de suportar l’esquena.